Pomagajmy mądrze.
Jak gotować? Sprawdzone przepisy wegańskie – zupy lekkostrawne i bezpieczne. Ogólne wytyczne – wszystkie szczegółowe informacje znajdziesz w naszej grupie FB.
Pierwsza myśl pojawia się często taka – ugotuję coś sycącego, treściwego, kalorycznego i pikantnego dla rozgrzania i wzmocnienia. Pomagamy mądrze i zgodnie z zaleceniami, dla tych osób gotujemy zupy wegańskie i lekkostrawne.
Możemy też gotować wegańsko ale bardziej treściwie – mogą to być zupy ze strączkami (np. soczewica), sosy do makaronów i ryżu, leczo, dania jednogarnkowe, poddające się pasteryzacji. Można je także mocniej doprawić (cynamon, imbir, papryka itp.)
Niezależnie od tego, co znajdzie się w słoiku od Ciebie super ważne jest, aby odpowiednio go zapasteryzować i opisać. Wszystkie informacje, jak to najlepiej zrobić znajdziesz na tej stronie oraz na grupie FB. Tam też znajdziesz aktualne zapotrzebowanie i wytyczne. Poniżej za to możesz przeczytać o przykładowych sposobach wegańskiego lekkostrawnego gotowania.
Najważniejsze zasady przy gotowaniu wegańskim, lekkostrawnym:
- WEGAŃSKIE lekkie zupy typu krupnik (kasza jaglana, kasza jęczmienna, również ryż) lub esencjonalny bulion tylko na warzywach z niewielkim dodatkiem oleju lub oliwy,
- NIEZMIKSOWANE, raczej rzadsze, niż gęste,
- UNIKAMY makaronu,
- NIE DODAJEMY mleka i jego przetworów (psują się!),
- SKŁADNIKI ZABRONIONE (ze względów religijnych oraz zdrowotnych) to: dynia, orzechy (alergia), mięso (także w wywarze), strączki, grzyby (także pieczarki).
Najważniejsze zasady przy gotowaniu dla osób, które mogą zjeść coś więcej(osoby pomagające na granicy) :
- WEGAŃSKIE, WEGETARIAŃSKIE – dopuszczalne są łatwo pasteryzujące się potrawy z nieco cięższymi składnikami – jak na przykład strączki.
- SOSY, DODATKI do ryżu i makaronu,
- CIASTO to miły gest, jeśli potrafisz – upiecz wegańskie, wtedy jest pewność, że wszyscy skorzystają,
- ZABRONIONE jest mleko i jego przetwory (ryzyko zepsucia się).
PRZYKŁADOWE PRZEPISY – WEGAŃSKIE:
BAZA DO WSZYSTKICH ZUP
1kg marchwi
0.5 kg selera
1 Duży por
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka pieprzu ziołowego
Pęczek pietruszki
Pęczek koperku
Twarde warzywa utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Resztę warzyw drobno poszatkować (oprócz natki pietruszki i koperku). Warzywa z przyprawami podsmażyć w garnku na bardzo dużym ogniu na 2 łyżkach oleju i z łyżką soli. Mają się podrumienić. Zalać wszystko 4-5 litrami wrzątku i gotować 15 minut. Dodać pęczek pietruszki i koperku związane w całości gotować jeszcze 3-5 minut i potem czasie wyrzucić natki.
WEGAŃSKIE SPRAWDZONE PRZEPISY:
- https://www.jadlonomia.com/przepisy/ministerstwo-zupy-otwiera-podwoje/
- https://www.jadlonomia.com/przepisy/wegetarianski-roso-poprosze/
- https://www.smakoterapia.pl/2020/03/leczniczy-rosol-wywar-roslinny-czyli-slynny-healing-broth-anthonego-williamsa/?fbclid=IwAR3iO5AfHnMheRZEH3BAZBCiuls_CZoAIzzFX_C5W4Tq6TxB0yOA2uWEa-0
PRZYGOTOWANIE SŁOIKÓW I PASTERYZACJA:
Przygotowane posiłki należy przełożyć do słoików o pojemności 1L (0,9 – 1,1 L) i KONIECZNIE poddać pasteryzacji. Słoiki powinny być czyste i wcześniej wyparzone, a zakrętki nieuszkodzone i szczelne.
Więcej o tym jak pasteryzować, można przeczytać tutaj: https://www.garneczki.pl/blog/jak-pasteryzowac-przetwory/
Jeśli przygotowujesz posiłki na kilka dni przed terminem, przechowuj je w chłodzie i poddaj je jeszcze raz pasteryzacji przed zawiezieniem.
OPIS I ETYKIETY:
Przygotowane w ten sposób słoiki, należy opatrzyć informacją o składzie oraz dacie przygotowania. Pamiętaj tylko, aby DOKŁADNIE opisać zawartość oraz wyraźnie zaznaczyć, czy potrawa jest wegańska. Nie zapomnij o wpisaniu informacji o DACIE PRZYGOTOWANIA (pasteryzacji) słoika.
ETYKIETY DO POBRANIA W ZNAJDUJĄ SIĘ W PLIKACH NA NASZEJ GRUPIE. NIE ZEZWALAMY NA WYKORZYSTANIE ETYKIET W AKCJACH, KTÓRE NIE SĄ KOORDYNOWANE PRZEZ KOOPERATYWĘ „ZUPA NA GRANICY” – POMAGAJMY MĄDRZE I BEZPIECZNIE. NIE WPROWADZAJMY CHAOSU. 🙂
PRZYGOTOWANIE DO TRANSPORTU:

Tak zapasteryzowane słoiki zapakuj, jeśli to możliwe, tak aby przetrwały transport w stanie nienaruszonym (oraz ułatwiły „TETRIS” w aucie).
Do tego celu przydają się bardzo tego typu skrzyneczki. Bardzo często są dostępne w sieciach handlowych (np. Lidl, Carefour). Jeśli masz nadmiar tektury – zrób z niej przekładki, takie jak na zdjęciu.